VRAAG HET DE MAKER

De samensteller van de Popquiz Marathon 2019 geeft antwoord op vragen van de deelnemers:

ALGEMEEN

Is er een maximum aantal rondes dat je mag spelen? Ik snap dat er fysieke beperkingen zijn, maar als je snelle schoenen aan hebt en indien nodig een teamlid vooruit laat rennen, kun je best 7 aansluitende rondes spelen.
Wij steken altijd (met veel liefde) héél veel tijd en energie in de Popquiz Marathon en als er dan mensen zijn die het leuk genoeg vinden om bloedfanatiek van kroeg naar kroeg te rennen en aan 7 rondes mee te doen, zijn wij alleen maar superblij en trots. Leef je dus uit en speel zoveel rondes als je wil!

Hoe streng zijn jullie qua spelling? Als ik bv als antwoord het woordje "the" vergeet maar de rest is goed, wordt dat fout gerekend? Of een naam verkeerd spel?
Er wordt niet zó streng nagekeken, “the” er wel of niet bij, dat maakt echt niet uit. Kleine spelfouten zijn geen ramp, als het nog maar wel te volgen is wat je bedoelt.  Ook met gedeeltes van titels die tussen haakjes staan, zijn we vrij soepel. De “featuring” hoeft er ook niet bij, tenzij er heel specifiek naar wordt gevraagd natuurlijk.
Mocht het gebeuren dat er in de top 3 verschillende teams zijn met exact dezelfde score, worden al die formulieren nog een keer nagekeken en wordt er wel streng gelet op al die kleine dingen om zo de winnaar te kunnen bepalen.

Hoeveel "pepertjes" zouden de oefenquizzen van dit jaar ongeveer hebben?
De oefenquizzen bestonden steeds uit nummers die in de top 10 hebben gestaan, dus die zouden één pepertje hebben gekregen, maar nu hebben we natuurlijk af en toe expres wat liedjes genomen waarvan we vermoeden dat die door veel mensen allang vergeten zijn, dus wellicht hadden we er anderhalf pepertje van gemaakt.

Waarom zo weinig R&B?
Je weet nog helemaal niet of er veel of weinig R&B in zit joh! Oké, vorig jaar hadden we een ronde die R&B Ladies heette waardoor je van te voren al wist dat je daar je R&B-hart kon ophalen, dat was lekker duidelijk. Nu zit het allemaal wat meer verspreid over de verschillende rondes. (Had je nu je ene vraag maar gebruikt om te vragen in welke rondes de meeste R&B zit hè…)

Wordt het druk?
Ja, het wordt druk. Toch zijn er elk jaar rondes waar slechts een handjevol teams aan meedoet. Er is dus altijd wel plek om ergens te spelen, je moet alleen iets avontuurlijker durven zijn bij het uitstippelen van je route.

We zijn al met 5 man, maar nu wil er nog iemand zich bij ons team aansluiten, is dat oké?
Nee, een team mag uit maximaal 5 personen bestaan, echt niet meer. Dat is oneerlijk naar de andere teams toe die zich wel gewoon aan de regels houden.

Wij vinden de oefenquizzen zoooo leuk dat we die ook graag na de marathon blijven ontvangen ;) Kan dit? (ja, dit vroegen we vorig jaar ook, maar we blijven lekker zeuren :P) 
Vorig jaar had ik gemeld dat we er over zouden nadenken als er meer mensen wekelijks quizzen zouden willen ontvangen, maar jullie zijn tot nu toe nog steeds het enige team dat zich heeft gemeld!

Wanneer begint de voorverkoop voor volgend jaar? We hebben dit jaar achter het net gevist, dat mag ons niet nog een keer gebeuren!! 
Volgend jaar zal de voorverkoop rond 1 maart beginnen. Hou deze website goed in de gaten, meld je aan de nieuwsbrief, like de Facebook-pagina, zet het in je agenda, doe wat je moet doen om niet te vergeten dat de voorverkoop begint. En koop vervolgens ook daadwerkelijk meteen een kaartje zodra het kan, want de Popquiz Marathon verkoopt elk jaar sneller uit!

RONDEVRAGEN

Wat zijn het thema en/of genre van de iiiii-ronde?
Het thema is een verrassing, het genre is pop. Soms heel erg pop, soms wat-minder-pop-maar-desondanks-toch-in-de-top-40-terechtgekomen-pop.

Zijn er ook blokken met de harde kant vd muziek (gitaargeweld) erin?
De meeste mensen zullen de classic rock-ronde al aardig wat gitaargeweld vinden bevatten. Ook in de 5 genres-ronde zit wat hardere muziek, maar zoals de rondetitel al zegt… ook nog wat andere genres, dus als je die speelt, moet je wel wat teamleden hebben die een andere muzieksmaak hebben, vrees ik.. Als je echt alleen maar op zoek bent naar death metal en grindcore, dan moet ik je teleurstellen, daarvan zit er dit jaar nagenoeg niks in de quiz.

Ik heb een vraag over de 1 woord albumtitels (jaren 80). Hoe ziet die ronde eruit? Krijgen we een foto van het album en dan liedje erbij zoeken? Of moeten we de titel van het album weten wat bij het nummer hoort?
Geen foto’s in deze ronde, je moet inderdaad de titel van het album weten dat bij een fragment hoort.

Waarom staan er bij ronde 100% NL een sad en happy smiley?
Omdat de ene ronde heel blij is en de andere heel verdrietig. En ondanks dat zijn beide rondes even gezellig!

Ik heb een vraag over de 'covers' ronde: Beschouwen jullie een 'Cover' als een nummer van artiest, die opnieuw is uitgebracht door ander (gerenommeerd), of is het ook al een 'Cover' als het door een artiest ooit eens een keer tijdens hun live-optreden is gezongen?
Het is sowieso al een cover als een nummer ooit een keer tijdens een optreden door iemand anders dan de originele artiest wordt gezongen, dat vinden wij niet alleen, dat is de definitie van een cover. Maar je wilt vast specifiek weten of er in deze ronde covers te horen zijn die daadwerkelijk op plaat zijn uitgebracht? Dat is – voor zover ik weet – niet of hooguit nauwelijks het geval.

De ronde 5 genres.  Waar gaat dat over (hiphop)?
In die ronde komen er 5 populaire genres uit de jaren 90 aan bod. Dus áls er al hiphop in zit (wat helemaal niet gezegd is), moet je je ook nog door 4 andere genres heen  worstelen.

Bij de ronde movie inspired video zit behalve de stills toch ook wel een geluidsfragment? 
Natuurlijk! Het is een popquiz, geen plaatjes-kijken-in-stilte-quiz.