DE RODE DRAAD

De enige echte Popquiz Marathon probeert zo vaak mogelijk met iets nieuws te komen, want we zijn natuurlijk niet voor niks creatieve popquizmakers! Maak je borst dus maar nat, want voor deze editie hebben we iets bedacht… Je zou het een extra puzzelelement kunnen noemen, of een manier om nog meer punten te verzamelen, ook zou “een quiz in een quiz” een goede omschrijving kunnen zijn, maar wij noemen het De Rode Draad.

Hoe werkt het?
We hebben in elke ronde een fragment gestopt dat verwijst naar één specifiek iets. Let dus goed op welke fragmenten je telkens als laatste voorbij hoort komen, want die bevatten telkens de hint. Hoe meer rondes je meespeelt, des te meer hints je verzamelt. De hint kan zitten in één woord van de bandnaam of titel, maar het kan ook zijn dat het nummer op een andere manier verwijst naar de Rode Draad. Weet je waarnaar we op zoek zijn? Vul dat dan in op het extra antwoordformulier dat je bij je stempelkaart hebt gekregen. Lever deze samen met je stempelkaart weer bij de finish in. Elk team het juiste antwoord (op tijd!) inlevert, krijgt 10 bonuspunten bovenop de totaalscore.  

Uh… een voorbeeld graag?
Stel je voor, bij het ophalen van je stempelkaart krijg je te horen dat we op zoek zijn naar een persoon. Je speelt mee aan 4 rondes met deze nummers als laatste fragment:

Ronde 1: Nine Inch Nails – Hurt
Ronde 2: Tante Leen – Oh Johnny
Ronde 3: Nick Lowe – (I Love The Sound Of) Breaking Glass
Ronde 4: Adventures of Stevie V – Dirty Cash

Dan zijn wij dus overduidelijk op zoek naar Johnny Cash. Dirty Cash en Oh Johnny verwijzen direct naar zijn naam, Hurt was een van de covers die Cash opname voor zijn American Recordings en Nick Lowe was jarenlang zijn schoonzoon, maakte muziek met hem en Cash nam het Lowe-nummer The Beast In Me op.  

Ander voorbeeld: bij het ophalen van je stempelkaart krijg je te horen dat we op zoek zijn naar een songtitel. Jullie hebben geen zin om te rennen en jullie spelen maar 3 rondes waarin jullie deze nummers als laatste fragment voorgeschoteld krijgen:

Ronde 1: Robbie Williams – She’s Madonna
Ronde 2:  Lois Lane – It’s The First Time
Ronde 3:  Van She – Virgin Suicide

Dan zijn we dus op zoek naar Like A Virgin. Die hoeven we niet uit te leggen hè? Geen paniek als je nog nooit van Van She hebt gehoord overigens.. Wij namelijk ook niet en zo’n moeilijk fragment zullen we niet in de Popquiz Marathon stoppen, dit was alleen even om het principe van de Rode Draad duidelijk te maken. Beloofd!

Goed om te weten
  • De Rode Draad zou je met 3 fragmenten moeten kunnen raden, maar met handig plannen kun je wel aan 5 rondes meedoen, wat de kans op een correct antwoord dus alleen maar vergroot.
  • Deze keer zit er ook in de oefenquizzen een Rode Draad. Hetzelfde principe geldt: het laatste fragment verwijst steeds naar hetzelfde iets. Hoe eerder je je teamkaart koopt, hoe meer quizzen je ontvangt en hoe groter de kans dus is dat je de Rode Draad kunt raden.
  • Soms vragen we in een ronde alleen naar de artiest, of alleen naar de titel. Op je antwoordblad vul je dat dan keurig in, maar op je aantekeningenblaadje voor de Rode Draad kun je beter wel de volledige titel + artiest opschrijven, want de hint kan best zitten in iets dat niet werd gevraagd.