VRAAG HET DE MAKER

De samensteller van de PQM18 geeft antwoord op vragen van de deelnemers:


ALGEMEEN

Aan welke voorwaarden moet de muziek voldoen om geselecteerd te kunnen worden voor de popquiz? (Bv. In de top 40/tipparade gestaan, of bepaald aantal views op Spotify)
95% van de fragmenten heeft in de top 40 gestaan. De overige 5% bestaat uit nummers die a) heel bekend zijn, maar nooit officieel een hit zijn geweest (zoals bijvoorbeeld Stairway To Heaven), b) veel gedraaid zijn op “alternatieve” radiostations, c) worden gezien als “festivalhits”, en dan is er ook nog categorie d): obscure nummers die alleen voor de kenner zijn. Maar daarvan zitten er dus echt maar héél weinig in.

Hoe lang duren de rondes exact? Is het mogelijk om bv om 20.00 een ronde te doen en om 20.30 op een andere locatie?
In theorie niet, in de praktijk wel. Een ronde is meestal 5 á 10 minuten voor de eindtijd afgelopen. Als je de antwoorden niet afwacht en meteen een sprintje trekt naar de volgende kroeg, zou je een aansluitende ronde kunnen spelen. Dan moet die kroeg dus wel dichtbij zijn én niet al vol zitten met teams die ruim op tijd aanwezig waren.

Worden na afloop de antwoorden gedeeld? Behalve dat meedoen is het ook leuk iets op te steken van de quiz.
De antwoorden worden na elke ronde voorgelezen. Dat is het enige moment dat je te weten kunt komen wat je net hebt gehoord, ze worden daarna niet online gezet.

Dit jaar werkt de Popquizmarathon voor het eerst met pepertjes die de pittigheidsgraad van een quiz bepalen. Hoe wordt die graad bepaald? Of een plaat een grote hit is geweest of niet? 
Volgens mij werd dat hier best aardig uitgelegd. Maar ter aanvulling: ja, het speelt zeker mee hoeveel grote top 40-hits er in een ronde zitten.

Hoe streng wordt er nagekeken? Ik snap dat schrijffouten afgekeurd worden (The KinGs - Lola, om maar een klassiek voorbeeld te geven), maar hoe werkt dat bij antwoorden waarbij (één van) de "featuring" artiesten vergeten zijn, "Editors" vs "The Editors", of wanneer subtitels (tussen haakjes achter de main titel) vergeten worden?
Er wordt niet zó streng nagekeken hoor, “the” er wel of niet bij, dat maakt echt niet uit. Ook met gedeeltes van titels die tussen haakjes staan, zijn we vrij soepel. De “featuring” hoeft er ook niet bij, tenzij er heel specifiek naar wordt gevraagd natuurlijk.
Mocht het gebeuren dat er in de top 3 verschillende teams zijn met exact dezelfde score, worden al die formulieren nog een keer nagekeken en wordt er wel streng gelet op al die kleine dingen om zo de winnaar te kunnen bepalen.

Moet Sjak bier halen? Dat is me nog niet echt duidelijk
Lijkt mij wel.

Het wordt echt afkicken na de marathon. Is het niet mogelijk om, desnoods tegen betaling, voortaan elke week een popquiz per mail toegestuurd te krijgen ? 
Daar ga ik eens over nadenken, als meer mensen dat willen, laat het vooral weten!

Moet ik me nog gaan verdiepen in 90’s hip hop? Ook wel oldschool hip hop genoemd.
Ik dacht dat er in de jaren 80 pas echte old school hiphop werd gemaakt. Maar ik zou er niet aan beginnen. Gaat je geen winst opleveren.

Moeten we ons verdiepen in Chinese folklore uit de jaren 60?
Ik denk dat je het met basiskennis over Chinese folklore uit de jaren 60 het wel redt.

Komen er vragen over de top 2000?
Bedoel je vragen als “wie stond er vorig jaar op nummer 15 van de top 2000?” Nee, dat niet. Er zullen vast wel artiesten die in de top 2000 staan voorbijkomen in diverse rondes.

Zijn er rondes waarbij we verstand moeten hebben van de clips?
Nee hoor, er is geen enkele ronde waar verstand van clips je aan de overwinning gaat helpen.

Moeten we wat weten van Nederlandstalige schlagers?
Daar hoef je dit jaar echt bijna niks van te weten en al helemaal niet als je de rondes met “NL” in de titel overslaat.


RONDEVRAGEN

Wat betekent blok N.N.G.V. in meliefbender? 
Iemand had je al op Facebook al geholpen zag ik, maar voor de volledigheid: N.N.G.V. staat inderdaad voor Nog Niet Gehoord Vanavond.

We doen oa mee bij de one hit wonders. Zijn er bepaalde jaartallen uit de 80s waar we ons op kunnen richten?
Laat ik beginnen met een uiterst vriendelijk bedoelde waarschuwing. Je stelt nu heel beslist mee te doen aan deze ronde, maar hou er rekening mee dat het druk kan zijn. Als je te laat bent en de formulieren zijn al op, is er niks meer aan te doen en zul je een andere ronde moeten kiezen. Kom dus op tijd en meld je meteen bij de presentator als je per se aan deze ronde mee wil doen. En hou een reserve-ronde in je achterhoofd.
Dat gezegd hebbende, in deze ronde zitten uit elk jaar tussen 1980 en 1989 minimaal 2 fragmenten die dat jaar in de top 40 stonden. Behalve uit 1985, daarvan zit er maar één fragment in.

Over de ronde one hit wonders. Obscure bandjes, maar om als hit te kwalificeren hebben we het wel over top 40 nummers?
Zeker wel, ik heb even alle piekposities bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal fragmenten, dan kom je op een gemiddelde hoogste notering van 15 per fragment.

Bestaat de 80’s One hit wonders inderdaad uit allemaal obscure hitjes, of is er met wat muziekkennis uit dit decennium best iets van te maken? Om wat voorbeelden te noemen van obscure hitjes die waarschijnlijk niemand goed heeft: Tarney’s Spencer Band – Cathy’s clown, Barbara Markay – It’s all rite, Chips – You name it I’ll do it, Climax Blues Band – Gotta have more love, Saragosaa Band – Agadou, Intaferon – Steamhammer Sam. (maar het kan ook komen door mijn gebrek aan kennis van de vroege 80’s)
Je hebt beter je best gedaan om obscure hitjes te vinden dan ik, want deze zitten er allemaal niet in. Het zal dus wel meevallen, maar als je alleen Taaaaaaaaaaaaaaake Ooooon Meeeeeeeeeeeee mee kunt blèren en je jaren 80-kennis daar meteen ook wel een beetje ophoudt, ga je het zwaar krijgen.

In hoeverre helpt een fotografisch geheugen bij de ronde 'Classic (Album) Covers'?
Ik heb voor de zekerheid er even de wiki-uitleg over een fotografisch geheugen bij gezocht:
“Fotografisch geheugen, of eidetisch geheugen, is een term die gebruikt wordt voor het vermogen beelden, geluiden en dergelijke exact op te slaan in het menselijk geheugen.” Dus ja, een fotografisch geheugen gaat je zeker helpen, mits je de “beelden, geluiden en dergelijke” eerder hebt gezien of gehoord natuurlijk.

Is de ronde Classic (album) covers alleen een visuele ronde of worden er ook fragmenten afgespeeld?
Een stille kroeg is geen popquiz-kroeg, dus er worden zeker ook fragmenten afgespeeld.

Hoe lang duren de fragmenten in de ronde 'Classic (Album) Covers' ongeveer? Bij klassieke bewerkingen duurt het meestal even voor je een song herkent, vandaar.
Ik heb het even gecheckt voor je en de fragmenten in deze ronde duren gemiddeld 46,8 seconden. Daarin moet je het kunnen redden.

Naar welke radiozenders moet ik in de afgelopen decennia hebben geluisterd om bij de “indie anthems” ronde tot een goeie score te komen?
Als je regelmatig naar 3FM hebt geluisterd kom je een heel eind. Misschien aangevuld met wat Pinguin Radio voor de wat oudere indie-anthems.

Stel we hebben een specialist in de Eurodance van de 90's. Tuurlijk moeten we dan de roze blokken in het schema bekijken, maar is er ook een speciaal  café dat je ons aan kan raden?
Je weet dat de quiz in vijf steden wordt gespeeld hè? Als je gebeld had, had ik misschien aan je accent kunt horen waar je meespeelt, dus nu krijg je ze gewoon allemaal: Kraftbar, Genootschap der Geneugten, The Jack en De Stadsgenoot hebben een stuk of vijf fragmenten in die categorie. In Melief Bender, Ferry, de Balie, Stout en Ubica zul je ook wel een eurodance-liedje voorbij horen komen, maar eerlijk is, eerlijk, 2018 is een karig jaar voor de liefhebber van dit genre. In het verleden heb ik nog weleens een complete ronde gewijd aan 90s eurodance en wellicht doe ik dat volgend jaar weer, maar dit jaar zou je dat teamlid beter kunnen ruilen voor iemand met een bredere kennis. Tenzij het een heel gezellig teamlid is natuurlijk, dat is net zoveel waard.

Wat kan ik me voorstellen bij de Q&A ronde?
Q&A staat voor vraag en antwoord.

Bestaat de ronde "Better Together" voornamelijk uit Rap/Dance of komen er ook voldoende fragmenten uit andere genres voorbij?
Voldoende, wat is voldoende? Als je het mij vraagt, kunnen er nooit genoeg andere genres dan rap en dance in een quiz zitten, maar als je naar de top 40 kijkt, denken veel mensen daar anders over. En deze ronde is gebaseerd op de top 40.

Kunt u mij a.u.b. een goede hint geven over het blok ‘Back tot he clich80ies’? 
Ja, mijn hint is: doe gewoon mee! Het is een live-ronde, dat is ten eerste altijd gezellig. Ten tweede is de kans natuurlijk minimaal dat de band allemaal onbekende b-kantjes heeft ingestudeerd, dus je zou hier prima moeten kunnen scoren.

Ik ben benieuwd waarom Charlie & the lesbians zo heet, wat kunnen we hier verwachten?
De ronde-titel is gebaseerd op mijn favoriete band. Maar daar gaan de fragmenten totáál niet over. Mijn advies is om deze ronde-titel heel erg letterlijk te nemen.

Mijn vraag voor Arnhem; is het handig als ik me verdiep in de seksuele voorkeur van de artiesten? #charlie&thelesbians
Kijk, dit is een slimmere manier van vragen: ja, dat is handig!

Moet ik voor de ronde '1984' nog even snel het boek van George Orwell lezen? 
Als je je vanavond heel erg verveelt, zou je dat kunnen doen, want het is beslist geen slecht boek, maar het gaat je in deze ronde helemaal niks helpen.

Wat voor categorie is PITCHFORK in Student Hotel te Eindhoven?!
Als je je daar helemaal niks bij kunt voorstellen, is het wellicht verstandig deze ronde over te slaan. Je zou er ook even een Google-search op los kunnen laten en dat combineren met de kleur in het blokkenschema. Misschien blijkt de ronde dan juist wel heel erg geschikt voor jou te zijn. Of je leert wat nieuwe muziek kennen, ook leuk! 

Gaat de Down the best kept pinklands ronde alleen over artiesten die dit jaar op deze festivals optreden?
Als ik me het goed herinner wel.

In welke ronde komt de meeste metalmuziek aan bod?
De metal is dit jaar een beetje verdeeld over de verschillende rondes, dus ik zou niet één specifieke ronde kunnen noemen waar je als metal-fan kunt shinen. Dat hadden we de afgelopen jaren wel en als jij zo’n ronde mist, maak ik er volgend jaar eentje speciaal voor jou!

Oh ja en de roddel en achterklap vragen over welke periode en neerlands of werelds??
Dit is duidelijk een goeie vraag. Ik heb alleen echt geen flauw idee wat je ermee zou kunnen bedoelen. Op de gok: de recente muziekgeschiedenis en heel werelds. Meestal.